GYIK - Gyakran Ismételt Kérdések

 1. Mi a SKAND-O-MATA™?
 2. Hogyan működik a SKAND-O-MATA™ weboldal?
 3. Hogyan kezdődött? Mi a SKAND-O-MATA™ eredettörténete?
 4. Miért éppen CyberCrossword 3000™ a neve a generátornak?
 5. Miért csak fix méretű rejtvényt lehet készíteni?
 6. Miért várakozik néha nagyon sokáig a generátor?
 7. Miért nem jelenik meg jól nálam a keresztrejtvény? Milyen böngészőben jó?
 8. Milyen előnyei vannak a regisztrációnak? Miért jó regisztrálni?
 9. Mire lehet még használni, mire jó a SKAND-O-MATA™ weboldal?
 10. Mit jelent a "link ismeretében" hozzáférhetőség?
 11. A keresztrejtvények szabadon felhasználhatóak máshol is?
 12. Mi történik, ha sértő, illegális vagy oda nem illő tartalmat fedezek fel?
 13. Kik készítették a CyberCrossword 3000™-t?
 14. Hogyan használható a rejtvénykitöltő segéd?
 15. A SKAND-O-MATA™ Keresztrejtvény API használata.
 16. Mik azok a kreditpontok? Mire használható?
 17. Hogyan szerezhetek kreditpontot?
 18. Miért jár le a kreditpontom?
 19. Csatolhatok saját képet a rejtvényemhez?
 20. Lehet reklámmentes a keresztrejtvényem oldala?
 21. Miért kerül több kreditbe a nem publikus rejtvényhez a képfeltöltés?
 22. Hogyan nyomtassam ki a rejtvényem?
 

I. Mi a SKAND-O-MATA™?

"Életem főműve!" :) Egy online skandináv típusú keresztrejtvényt készítő (generáló) alkalmazás. Az elkészült keresztrejtvényeket online, interaktív módon meg is lehet fejteni.

A rejtvényekkel üzenni is lehet, hiszen a rejtvények (és a hozzátartozó megjegyzések, titkos megjegyzések, melyek csak a megfejtés után láthatóak) megoszthatóak. Kinyomtatva, exportálva akár más médiumban (napilap, folyóirat, iskolaújság, stb.) is használhatóak.

A SKAND-O-MATA™ egyébként nem keverendő össze Skanda Matával, a hindu istennővel, akit a Navaratra ötödik napján imádnak. Négy karja van és három szeme. A jobb karjával, ölében a hatfejű gyermek Skandát tartja (aki a démonok elleni háborúban vesz részt). A felső karjaiban lótuszvirágokat tart, a gyermek oldalit kissé magasabban, a bal oldalival áldást oszt. Általában lótuszon ül és oroszlánon közlekedik. Fénylő és nyugodt, mint egy hullám nélküli óceán. Visszatérve, a SKAND-O-MATA™ névalkotással egy olyan automata alkalmazásra próbáltam asszociálni, ami skandináv rejtvényeket képes készíteni, generálni.

II. Hogyan működik a SKAND-O-MATA™ weboldal?

A főoldalon töltsd ki az űrlapot, így egyszerűen készíthetsz egy egyedi skandináv típusú keresztrejtvényt, melyet elküldhetsz barátaidnak, megoszthatod, valamint ki is nyomtathatod.

Neked csak a megfejtést kell megadnod, mi generálunk Neked egy keresztrejtvényt köré, így neked egyáltalán nem kell értened a rejtvénykészítés rejtelmeihez.

Az elkészült keresztrejtvény online kitölthető, megfejthető.

A rejtvényhez adhatsz megjegyzést , de akár egy titkos üzenetet is csatolhatsz, mely csak a megfejtés után lesz látható. A keresztrejtvényed jelszóval védheted az illetéktelenektől, valamint lejárati időt is megadhatsz, így csak bizonyos ideig lesz elérhető.
A többit bízd ránk! A többi dolog már az egyedi, egy rendkívül speciális algoritmus feladata.

 

The Apple King

III. Hogyan kezdődött? Mi a SKAND-O-MATA™ eredettörténete?

Ennek a különleges online szolgáltatásnak az igénye még 2010. novemberében merült fel.

A metrón utazva, vannak akik mogorván néznek maguk elé, vannak akik olvasnak, egyesek relaxálnak, néhányan sudokuznak, és páran rejtvényt fejtenek.

[Iskolaújság, 1992.]

Emlékszem... még iskolaéveimben, az iskolaújság részére, olyan rejtvényeket készítettem — jó öreg Xerox-évek —, amiket alig, vagy nem lehetett megfejteni ...na, nem azért, mert ostobák lettek volna az évfolyamtársaim, hanem mert manuálisan szinte csak hibás rejtvényeket sikerült készítenem, meglehetősen amatőr módon. Szóval, olykor én voltam az egyik legnépszerűbb ember az iskolában, mert mindenki tőlem kérdezte mi is a megfejtést. :)

A metrón utazva, rejtvényt fejtve, felidéződtek az iskolaéveim, és elgondolkodtam, hogy milyen is lenne manapság rejtvényeket készíteni úgy, online, hogy semmiféle rejtvénykészítési tudás nem kell hozzá. Azt tudtam, hogy léteznek már nagyon jó keresztrejtvény készítő szoftverek (általában offline és üzleti, drága szoftverek), de valódi, gyors, online alkalmazásról nem tudok. És főleg nem olyanról, amelyik skandináv típusú keresztrejtvényeket generál. És ha már online alkalmazás, akkor hozzákapcsolható egy csomó online szolgáltatás is, amitől csak izgalmasabb lesz a rejtvénykészítés, a rejtvény megosztás és -fejtés.

[Az első próbálkozások]

Front-endes webdesignerként persze fogalmam se volt, hogy hogyan fogjak neki egy ilyen nehéz feladatnak. Kérdeztem munkatársakat is, de túl bonyolultnak tűnt a háttér feladat. Azért a GUI-t elkezdtem tervezni, kialakítani a struktúrát, a designt és vártam. Egyszer, teljesen véletlenül algoritmusokról beszélgettem valakivel. Közben, akkoriban már elkezdtem back-enddel is foglalkozni - sőt túl voltam egy sikeres alkalmazáson -, és felelevenítettem a réges-régi programozási emlékeimet is. Elkezdtem egy labirintus algoritmussal foglalkozni és ráeszméltem, hogy miként fogom megoldani a félretett problémát. Elkezdtem külföldi egyetemek (még kínait és ausztrált is) elérhető diplomamunkáit átnézni a témában, és néhány matematikai formula alapján (mátrix- és gráfelméleteket bújva), egy sajátos algoritmust kidolgozni. Sokáig tartott. Vágytam rá, hogy elkészüljön, már a legelején. És lám, végül sikerült! Remélem sikerült. 20 év telt el az első iskolai rejtvénykészítés óta.

"Stay hungry! Stay foolish!" - Steve Jobs
 

IV. Miért éppen CyberCrossword 3000™ a neve a generátornak?

A nagy világmárkáknak kiváló, egyedi termékneveket találnak ki a remek márkamenedzserek, branding szakemberek. Úgy mint iPhone, Galaxy Touch,, Nike Air, CELEB-O-METER™, stb.

Emlékeszem... Volt egyszer egy érdekes elmélet: Ha igazán király terméknevet akarunk megalkotni, akkor vissza kell tekinteni abba a korba, 'mikor az internet még csak gyerekcipőben járt. Az ötlet még a '90-es évekből jött.

Az elmélet szerint, ha a világ leges-legkirályabb (termék)nevet akarjuk megalkotni, "birtokolni a galaxisban", akkor egyszerűen használjuk a "Cyber" jelzőt és valami futurisztikus számot. Így csakis egy mindent überelő, frenetikus terméknév jöhet létre! :) Erről megkérdeztem magát az ötlet atyját, honnan is ered valójában a CyberSniff 2000™, CyberJoke 3000™, stb. szavak használata.


Idézet Al Lowe játéktervező leveléből (29 Nov 2012, 15:05:08 -0800, from Seattle):


"Only cool words. I wanted something vaguely computer-y robotic. I added the
2000 back in the 90s when that was a little shortsighted. Once we got past
the millennium, I went with 3000. 
AL
Laugh at www.allowe.com"

Szóval... Thanx Al Lowe & Larry Laffer. ;-)

 

[naptárletöltés (www.naptarletoltes.hu)]

V. Miért csak fix méretű rejtvényt lehet készíteni?

11 x 8-as négyzetháló: Ez az alap. A rejtvénykészítés, generálás egy rendkívül számításigényes feladat. Bonyolult matematikai algoritmusokon alapszik. Tehát ésszerűnek tűnt, hogy keressek egy relatíve gyorsan megoldható (gyorsan kiszámítható), de még éppen elég hosszú típust. A cél az volt, hogy egyedi, kellő hosszúságú üzenetet, fősort tartalmazzon, de mégis a megfejtéssel láthatóvá váló titkos üzeneten legyen a hangsúly.

VI. Miért várakozik néha nagyon sokáig a generátor?

Mert az egyedileg kifejlesztett generáló algoritmus rendkívül bonyolult matematikai műveletek sorozatát hajtja végre. A végeredmény egy ismeretlen végű folyamat, ami mindaddig próbálkozik, amíg le nem állítjuk, vagy megoldás nem születik. Valamint egy beépített túlcsordulás-vezérlő is van benne, mely időtúllépés (timeout) esetén leállítja a folyamatot. Egyébiránt a program még akkor is próbálkozik, ha csak a végtelenben van lehetséges megoldás. A program alapvetően rendkívül gyors - terheléstől függően -, ezért ha 10-15 percig nincs megoldás, akkor valószínűleg már nem is lesz. Jó esetben 2-3 percen belül kell megoldásnak születnie. Sajnos az adatbázisom túl szerény, de folyamatosan bővítem. Minél nagyobb szólistából próbálkozik a program, annál nagyobb az esély a gyors és jó minőségű megoldásra. Ja... a régi szlogen:

Rejtvényadatbázist... adok-veszek! O'csón. Szélhámosok kerüljenek! :) 

VII. Miért nem jelenik meg jól nálam a keresztrejtvény? Milyen böngészőben jó?

A SKAND-O-MATA™ weboldal úgy lett kialakítva, hogy a legtöbb modern böngészővel megfelelően működjön és lehetőleg mindenhol normálisan jelenjen meg. Néhol, például a rejtvény oldalakon (ahol ki lehet tölteni online a keresztrejtvényeket), a kitöltést segítő szkripttel (rejtvénykitöltő segédprogrammal) némi kompatibilitási problémák lehetnek, főleg a mobil eszközökkel - de hamarosan javításra kerül. Amennyiben valaki problémát észlel a weboldalon, kérjük, írjon, jelezze az alábbi kapcsolat-felvételi űrlap segítségével.

A tesztelt böngészők listája:

 • Windows XP: Firefox 19+ (+), Explorer 8+ (!), Chrome 26+ (+), Opera 11+ (+), Safari 5+ (+)
 • Windows 7: Firefox 19+ (+), Explorer 9+ (+), Chrome 26+ (+)
 • OSX: Safari 5+ (+), Firefox 10+ (+), Chrome 17+ (+), Opera 11+ (+)
 • Linux Ubuntu: Firefox 6+ (+), Iceweasel (+)
 • iPad (!), iPad2 (!), iPad Mini (!)
 • iPhone (!), Windows Phone (+), Android (+)

Működés: Rendben (+) Úgy-ahogy (!) Nem (-)  

 

VIII. Milyen előnyei vannak a regisztrációnak? Miért jó regisztrálni?

 • INGYENES, de ennek ellenére számos új lehetőséget biztosít
 • SVG export (vektorgrafikus mentési lehetőség, kiváló offline publikáláshoz - újságoknak, lapoknak, stb.)
 • titkos üzenet (megfejtés utáni üzenet, pl. pályázati, beküldési tájékoztatóhoz) [2021.08.09-től]
 • lejárati idő végtelenítése (örökre megmaradnak a rejtvények)
 • privát, titkosított (jelszóval védett) rejtvények készítése [2021.08.09-től]
 • megfejtést mutathat (opcionális - nem kell megfejteni a rejtvényt, egy kattintással felfedhető a fősor)
 • előzmények (előző rejtvények, statisztikák, lejárt keresztrejtvények is)
 • nevesített rejtvények (felhasználónévvel azonosított, listázható, csoportosítható publikus rejtvények)
 • KÉPEKET LEHET FELTÖLTENI a rejtvényekhez (prémium szolgáltatás igénybevételével)
 • reklámmentesség tehetőek a reklámok (prémium szolgáltatás - kredit felhasználásával)
 • a Keresztrejtvény API használatakor extra lehetőségek (prémium szolgáltatás)

IX. Mire lehet még használni, mire jó a SKAND-O-MATA™ weboldal?

Mivel a keresztrejtvények egyfajta titkos üzenetet hordoznak, elsősorban a fősorban - a megfejtendő részben -, és titkos üzenet is csatolható a rejtvényekhez, ezáltal számtalan módon lehet felhasználni az online keresztrejtvényeket. Pl. titkos üzenetküldés, pályázati rejtvények készítése, melynek egyes részletei csak a titkos üzenetben jelennek meg. Vicces üzenetek küldése, melynek a poénja vagy a fősorban, vagy a titkos üzenetben jelenik meg. Mivel a keresőrobotok - elvileg - nem látják a titkos üzenetet, így olyan szövegeket lehet publikálni, amik a keresőkben nem lesznek láthatóak - mindezt regisztráció és jelszavak nélkül. Persze titkosítani, jelszavazni is lehet a rejtvényeket - ha teljesen ki akarjuk zárni a "nagyközönséget". Számtalan módon lehet használni a skandináv keresztrejtvényeket; mellesleg kiváló szórakozás a rejtvényfejtés, és persze a készítés is. Mindenki szeret titkos, rejtett, vicces, ötletes üzeneteket kapni, megoldani.


SKAND-O-MATA™ póló

Kép: Ötletes felhasználása a keresztrejtvényeknek – SKAND-O-MATA™ póló

EGYÉB ÖTLETEK

 • a nyomtatható keresztrejtvények - fejlett nyomtatási lehetőség - offline is fejthetőek, kellemes időtöltésként... de ajándéktárgyakra is használható: pólóra, bögrére, párnára nyomtatva, stb.
 • a Keresztrejtvény API segítségével más weboldalba is beilleszthetőek a keresztrejtvények
 • megosztható, továbbküldhető, így üzenni is lehet vele, ezért ajándéknak is kiváló (pl. szülinapra)
 • pályázati rejtvények, nyereményjátékok készíthetőek, mivel a titkos megjegyzés csak a megfejtés után válik láthatóvá - így sok minden elrejthető benne


Nyomtatható keresztrejtvény - SKANDOMATA.HU

Kép: A skandináv keresztrejtvények nyomtatási képe (skandomata.hu/123456)

 

Celebrity Height Comparsion Chart Maker

X. Mit jelent a "link ismeretében" hozzáférhetőség?

A keresztrejtvények hozzáférhetősége alapján három (3) különféle csoportot különböztetünk meg. A "publikus" azt jelenti, hogy szabadon hozzáférhető, és a kereső robotok is indexelni fogják, a toplistában, RSS-ben, keresésekben szerepelnek, így mindenki láthatja. A "link ismeretében" lehetőség azok számára megfelelő, akik csak a barátaik, ismerőseik számára szeretnék azt megosztani. Ezeket nem publikáljuk a robotok felé, illetve sehol sem listázzuk - kivéve a készítők felé. Amennyiben szükséges (pl. ha privát üzeneteket is tartalmaz), le lehet védeni jelszóval a keresztrejtvényeket, így csak azok számára lesz érhető, akik rendelkeznek a hozzáférési jelszóval.

XI. A keresztrejtvények szabadon felhasználhatóak máshol is?

Igen. A SKAND-O-MATA™ (CyberCrossword 3000™) alkalmazással készült skandináv keresztrejtvények szabad felhasználásúak, ingyenesek - de a forrást KÖTELEZŐ megjelölni! © SKAND-O-MATA™ (www.skandomata.hu)
Sőt, használd minél több helyen - hogy a keresztrejtvény-készítés ne legyen többé kevesek, "drága mulatsága".

XII. Mi történik, ha sértő, illegális vagy oda nem illő tartalmat fedezek fel?

Minden a SKAND-O-MATA™ weboldal szolgáltatásait használó fél előzetesen elfogadja, magára nézve kötelezőnek tekinti a SZOLGÁLTATÁS IGÉNYBE VÉTELÉNEK FELTÉTELEIT. Így ha valaki pl. illegális tartalmat, képet tölt fel, oszt meg a weboldal segítségével, az a szabályzatban meghatározottak ellenére cselekszik és vele szemben jogi feltételek szerinti eljárás indítható. Aki jogellenes, sértő, illegális, stb tartalmat, képet fedez fel a weboldalon, az jelentheti a weboldal tulajdonosának a kapcsolat-felvételi űrlap segítségével. A weboldal tulajdonosa a szabályzatnak megfelelően fog vizsgálódni és eljárni.

 

naptárkészítés, naptár készítés www.naptarkeszites.hu]

XIII. Kik készítették a CyberCrossword 3000™-t?

A SKAND-O-MATA™ (CyberCrossword 3000™) projekt egy egyszemélyes "hobbi" munka (vállalkozás, kaland), mely közel 3 évig tartott (és folyamatosan halad előre). Amikor elkezdtem vele foglalkozni még programozni sem tudtam jóformán (persze most sem tudok), de lépésről-lépésre haladva eljutottam egy bonyolult matematikai megoldásig, amit sikerült implementálni. Természetesen számos embernek köszönetet szeretnék mondani, hogy létrejöhetett ez a projekt. A biztatásért, a technikai segítségért, a gondolatindításért, az inspirációért, az ötletekért... mindenért. Ja, és Al Lowe-nak a névért! :)

XIV. Hogyan használható a rejtvénykitöltő segéd?

Ahhoz, hogy ne kelljen egyenként, minden mezőbe belekattintani és beleírni egyenként a betűket, a SKAND-O-MATA™ weboldalon egy ún. "rejtvénykitöltő segéd" áll rendelkezésre. Kizárólag javascript segítségével működik, tehát azon böngészőkben, ahol ez a lehetőség tiltva van, ott nem működik — illetve még néhány mobilon és tableten sem működik megfelelően —, a kompatibilitási listát feljebb megtekintheted. A segéd több féle módon is működik. Használható az egér bal gombja, a space illetve a kurzor billentyűk. Ha egy meghatározásra kattintunk, a segéd felismeri a megfejtendő rész irányát (vízszintes vagy függőleges) és kijelöli a beírandó részt. Ha egy mezőbe kattintunk, akkor is felismeri a megfejtendő szó hosszát. Ha nem megfelelő az irány (egy kis nyílsor mutatja az aktuális irányt), akkor kattintsunk még egyszer az aktív mezőre, vagy használjuk a space (helyköz) billentyűt. A kurzor gombokkal navigálhatunk a teljes rejtvényben - közben irány is váltható. Ha egy vakfoltra kattintunk, akkor megszűnik a kijelölés.

XV. A SKAND-O-MATA™ Keresztrejtvény API használata.

A Keresztrejtvény APIbeta egyfajta widget, ami lehetőséget nyújt, hogy a SKAND-O-MATA™ weboldalon készített rejtvényeket beillesszük más weboldalakba, vagy pl. egy Facebook oldalra.

Az API két féle módon használható. Amennyiben a saját rejtvényeinket iframe kódként szeretnénk beilleszteni egy-egy weboldalba, akkor az iframe cwpl paraméterében adjuk meg a rejtvény azonosítókódját. Az azonosítókódot a rejtvényoldalalak URL-je tartalmazza. Pl. rejt.hu/123456 (azonosítókód: 123456)

<iframe src="https://skandomata.hu/crossword-api?cwpl=123456" scrolling="no" frameborder="0" width="720" height="1500"></iframe>

A másik eset, amikor nem direkt módon egy bizonyos skandináv rejtvényre hivatkozunk, hanem véletlenszerűen szeretnénk rejtvényeket megjeleníteni. Ebben az esetben paraméter nélkül használjuk az API-t, illetve az alábbi iframe-s megoldást.

<iframe src="https://skandomata.hu/crossword-api" scrolling="no" frameborder="0" width="720" height="1500"></iframe>

A fenti módszer segítségével könnyedén lehet rejtvényeket beágyazni egy weboldalba, és így pl. rejtvénypályázatot folytatni. A random rejtvények kizárólag az aktív és publikus rejtvények közül kerül kisorsolásra.

Keresztrejtvény APIbeta színtér módosítása

A beillesztendő weboldal hátterére is képes illeszkedni a Keresztrejtvény API, így a megjelenítendő keresztrejtvény nem fog nagyon elütni a weboldal designtól. Az API három (3) előre definiált színtérrel rendelkezik, ezeket a color URL paraméterben kell definiálni. A color nevű paraméter lehetséges értékei:

"none" = color | dark | light

A dark érték a sötét hátterű weboldalakhoz készült, míg a light a világos hátterű oldalakhoz. Ha nem adunk meg color nevű paramétert, akkor az megegyezik az alapbeállításban a SKAND-O-MATA™ weboldalon használt színes (color) skandináv keresztrejtvény megjelenítéssel. Példa:

<iframe src="https://skandomata.hu/crossword-api?cwpl=123456&color=dark" scrolling="no" frameborder="0" width="720" height="1500"></iframe>


Keresztrejtvény API színterek

Kép: Keresztrejtvény API színterek: color | dark | light

Keresztrejtvény API prémium funkciói

Amennyiben valaki kreditpont felhasználásával igénybe veszi a Reklámmentesség prémiumszolgáltatást, egyéb extra funkciók válnak elérhetővé az API használók számára. Egyrészt az API segítségével a weboldalba vagy pl. Facebook oldalba ágyazott rejtvényekben is láthatóak lesznek a csatolt, feltöltött képek. Másrészt - a felhasználóink kérésének eleget téve - most már az API által megjelenített rejtvényekben ki-be kapcsolathatóak a fejlécek (noheader), a rejtvényhez csatolt publikus üzenetek (nodesc) és a megfejtés után olvasható titkos üzenetek is (nosecret). A három említett extra funkció az alábbi paraméterekkel érhetőek el:

"nem használva" | "mind használva" — noheader | nodesc | nosecret

A fenti paraméterek nem működnek, ha nincs engedélyezve a Reklámmentesség prémium szolgáltatás a Rejtvény beállítás részben az adott keresztrejtvényhez. Lássunk egy példát (itt csak a rejtvény fog látszódni, más nem):

<iframe src="https://skandomata.hu/crossword-api?cwpl=kepes&color=light&noheader&nodesc&nosecret" scrolling="no" frameborder="0" width="720" height="1500"></iframe>

Automatikus IFRAME átméretezés a Keresztrejtvény API használatakor

Sok esetben nehéz megmondani, hogy a milyen magasságú <iframe> elemre lesz szükségünk egy rejtvény weboldalba illesztése során, így sok esetben nem könnyű paraméterezni és előfordulhat, hogy mégis belső görgetős lesz a tartalom. Ezért olyan javascript támogatást építettünk az API-ba, mely segítségével külső forrásból is rávehetjük az iframet és az API-t, hogy mindig automatikusan a legideálisabb magasságot vegyék fel.

Ezen a példán keresztül megpróbáljuk szemléltetni, hogy milyen extra kódokat kell beilleszteni és hogy hogyan is működik az automatikus IFRAME átméretezés. Segítséget nyújt egy CodePen példa is.

 

The Apple King

XVI. Mik azok a kreditpontok? Mire használható?

A kreditpont olyan virtuális mértékegység, mellyel igénybe vehetőek a weboldal prémiumszolgáltatásai. A kreditek az utolsó feltöltéstől számított 90 napig érvényesek, utána törlődnek. A kreditpontokkal olyan prémiumszolgáltatások vehetőek igénybe, mint képfeltöltés a rejtvényekhez, reklámmentesség vagy Keresztrejtvény API extra funkciói, stb. A kidolgozása még fejlesztés alatt van. A kreditpontokról illetve a kreditfeltöltésről bővebben csak a regisztrált felhasználók, bejelentkezés után, a Kreditek oldalon tájékozódhat.

XVII. Hogyan szerezhetek kreditpontot?

Regisztráció és bejelentkezés után, a Kreditek oldalon lehetséges. A Kreditpont történet részben minden kreditmozgásról, -feltöltésről (credit) és -felhasználásról (debit) lehet tájékozódni.

XVIII. Miért jár le a kreditpontom?

A feltöltő kártyás telefonokhoz hasonlóan a SKAND-O-MATA™ kreditpontok is felhasználási idővel rendelkeznek. A felhasználási idő vége mindig a legutolsó feltöltéstől számított 90 nap – ezután törlődnek a kreditek. Azért járnak le a kreditek, mert a szolgáltatás bizonyos részeinek kialakítása még igen flexibilis állapotban van, és jelenleg nem tudni, hogy a fejlesztés milyen irányt vesz a jövőben, de akár fél éven belül is. Tehát a úgy lett kialakítva a kreditrendszer és a jelenlegi prémium szolgáltatások elegye, hogy a feltöltött kreditek felhasználására kitűzött 90 nap bőven elegendő legyen. Ne hagyja lejárni a kreditpontjait! Használja fel, amint lehet!

 

Celebrity Height Comparsion Chart Maker

XIX. Csatolhatok saját képet a rejtvényemhez?

Igen. A már korábban elkészített keresztrejtvényekhez a regisztrált felhasználók, a prémium szolgáltatás igénybevétele mellett (kredit felhasználásával), képet, grafikát, fotót csatolhatnak, előre meghatározott formátumban (jpeg, max. 2048 KB, max. 2000x2000 pixel). A rejtvényhez csatolt kép megjelenik a rejtvény oldalakon, nyomtatásban, SVG exportban és a Keresztrejtvény API használatakor is. Képeket csak saját készítésű (saját felhasználónével készült) rejtvényekhez lehet csatolni, anonim vagy mások rejtvényeihez nem. A képfeltöltés megkezdéséhez először kattints egy már korábban elkészített rejtvénynél a Rejtvény beállítás lehetőségre és kövesd az ott leírtakat. A már korábban beállított képet - korlátlanul - bármikor lecserélheted, vagy akár le is törölheted. Ajánlott képméret: 800x800 pixel (jpeg, max. 2048 KB).

XX. Lehet reklámmentes a keresztrejtvényem oldala?

Igen. A már korábban elkészített keresztrejtvényeket a regisztrált felhasználók, a prémium szolgáltatás igénybevétele mellett (kredit felhasználásával), reklámmentessé tehetik. Reklámmentesség bekapcsolása esetén a rejtvények oldalain eltűnnek a reklámok, valamint a képfeltöltés lehetőség is szabaddá válik. Reklámmentesség engedélyezése során a Keresztrejtvény API használatakor olyan extra funkciók válnak lehetővé, amikkel el lehet tüntetni a rejtvények feletti fejlécet, megjegyzés és titkos megjegyzés rovatot. Reklámmentességet csak saját készítésű (saját felhasználónével készült) rejtvényekhez lehet igényelni, anonim vagy mások rejtvényeihez nem. A reklámmentesség beállításának megkezdéséhez először kattints egy már korábban elkészített rejtvénynél a Rejtvény beállítás lehetőségre és kövesd az ott leírtakat. Ha már korábban felhasználtunk kreditpontot képfeltöltésre, de most reklámmentességet is szeretnék, ekkor kevesebb kreditpont terheléssel fog járni.

XXI. Miért kerül több kreditbe a nem publikus rejtvényhez a képfeltöltés?

Mivel a nem publikus rejtvények kevesebb felhasználóhoz, látogatóhoz jutnak el, illetve legtöbb esetben csak egy-egy személyhez, így jelentősen csökkentik a weboldal non-profit illetve ingyenes működését biztosító reklámokból származó bevételeket, viszont a rendszer erőforrásait jelentős mértékben használják. Ezért az a döntés született, hogy több kreditet von le a rendszer a NEM publikus rejtvényeknél történő képfeltöltés során.

XXII. Hogyan nyomtassam ki a rejtvényem?

A rejtvények nyomtatásához navigáljon először is a kinyomtatandó rejtvényoldalára (rejtvénylapra). Ha már korábban elvégezte a nyomtatóbeállításokat, akkor használja a rejtvény feletti (jobb felső sarok) gyorsnyomtatás lehetőséget. Ha még nem állította be a margókat, akkor előbb válassza a böngésző gyors- vagy Fájl menüjéből a Nyomtatás lehetőséget. Ekkor egy nyomtatási előkép jelenik meg (jól vagy rosszul). Nyomtatás előtt ellenőrizze és állítsa be megfelelően a Nyomtatási kép alapján a paramétereket, az Oldalbeállítás gomb segítségével. A4-es papírt feltételezve pl. Firefox böngészőben a Formátum és beállítás fülön állítsa be a tájolást (Álló), a nagyítás mértékét (100%), valamint állítsa be, hogy látszódjon a háttérkép és háttérszín. Majd válassza a Margók, élőfej és élőláb fület, ahol állítson be 5 mm-es, körkörös margót valamint kapcsoljon ki (állítsa üresre) minden élőfej és élőláb opciót. Nyomja meg az OK gombot és újra ellenőrizze a Nyomtatási képet. Ha valamiért a beállítások ellenére hibásan jelenne meg a rejtvény, akkor állítson a nagyítás mértékén (pl. Méret: 90% vagy kisebb). Ha mindent rendben talál, akkor kattintson a Nyomtatás gombra.

[Nyomtatás - Firefox] [SKAND-O-MATA™ gyorsnyomtatás gomb] [A rejtvény jól beállított nyomtatási képe] [Nyomtatási kép, Oldalbeállítás, Formátum és beállítások] [Nyomtatási kép, Oldalbeállítás, Margók, élőfej és élőláb]

A nagyításhoz kattintson a képekre....

Figyelem: Nyomtatásban nem látszik a titkos üzenet rész (offline nincs értelme) – illetve ha a rejtvényhez nem csatoltak képet, akkor a rejtvénylapra hivatkozó (mobil eszközökkel leolvasható) QR kód kerül a kép helyére.

Tipp: Nyomtasson PDF fájlba (telepített vagy beépített PDF nyomtató segítségével - némelyik böngészőben is lehetséges), így könnyedén eltárolhatja, elmentheti a rejtvényeit későbbre (későbbi nyomtatás, offline használat vagy megosztás céljából). Bejelentekezés után, szerkeszthető SVG formátumban is elmentheti a rejtvényeit, azaz vektorgrafikusan – így készíthet pl. egyedi, vicces rejtvényfüzetet, saját rejtvényújságot ajándékba!

* * *

Jó szórakozást! Kellemes rejtvényfejtést és persze készítést!


SKAND-O-MATA™ / CyberCrossword 3000™
"Ha a válasz már megvan!"

Budapest, 2013. október 15.
Update: 2016. március 29. / 2021.08.09.
— CsAB

 
 

- GY.I.K. -